Jaffa torta


Potrebni sastojci:

300-400g oraha (sveže samlevenih),

1 pakovanje-600g svežih urmi,

1 sočna pomorandža,

1 štapić vanile (eventualno extract vanile 2 kašičice),

2 kašike sirovog kakao praha ili mlevenog rogača.

Priprema:

Urme odvojiti od koštica i potopiti u sok od pomorandže u koji ste dodali vanilu. Ostaviti da odstoji potopljeno pola sata do sat vremena, zatim pravite koru tako što u blenderu,multipraktiku ili procesoru pomešate orahe sa polovinom potopljenih urmi. Gustu smesu rukama rastegnite u kalup ili na tacnu i stavite u zamrzivač da se malo stegne. 

Fil:

U preostale urme zajedno sa sokom dodajte 2 kašike kakao praha ili rogača i dobro izmiksajte u blenderu ili multipraktiku. Dobijenom glazurom premažite koru, ukrasite belim suvim grožđem i čuvajte u frižideru. 

 

Ova torta je fantastičnog ukusa, priprema je brza i vrlo jednostavna. Gotovo sve sastojke možete pronaći u obližnjoj prodavnici zdrave hrane...
Odličan pokretač životne energije i podobna za fizičke i umne aktivnosti, i podiže raspoloženje.
Urme su osim ugljenim hidratima u lako svarljvom obliku, bogate i mineralom Litijumom koji je potreban za pravilan rad mozga.
Kao" hrana za mozak" su i orasi koji ne samo da čiste krvne sudove pa regulišu holesterol nego sadrže esencijalne masne kiseline i fosfolipide od koji se mozak većinom sastoji..
Na kraju najbolji nervni stimulans kakao sa teobrominom.. Narandža osim vitamina C i aminokiseline metionin ima i dosta kalcijuma pa je odličan antidepresiv.

Luksuzna čoko-malina torta

Sastojci za ovu tortu su jako skupi, ali vredi svake pare ;)

 

Potrebni sastojci:

 

Za koru:

-1 šolja badema 

-¾ šolje organskog rogača

-½ šolje urmi

-4 supene kašike otopljenog sirovog kakao putera

-¼ kašičice soli

 

-150g zamrznutih malina

 

 

Za Fil:

 

-600g indijskih oraha (prethodno treba da stoje namočeni u vodi 6-12h. Tu vodu baciti, zatim isprati orahe nekoliko puta.

-2 šolje cedjenog soka od pomorandže

-2 kašike rendane kore od  organske pomorandže

-4 šolje sirovog kakao praha 

-2 šolje otopljenog sirovog kakao putera 

-3-4 kašike vanilla ekstrakta ili štapića vanile

-200ml sirupa agave

 

Praline za dekoraciju:

 

-100g sirovog kakao putera

-50ml sirupa agave

-15g sirovog kakao praha

-15ml bademovog mleka (u blenderu badem/voda  u odnosu 1/3, procediti kroz gazu)

Otopiti kakao puter na tihoj vatri ispod 50 stepeni celzijusa, dodati ostale sastojke, dobro promešati (može i u blenderu) i sipati u kalupe, staviti u frižider da se stegnu.

 

Kora:

 

U multipraktiku na krupno samleti bademe, rogač i so, dodati urme i na kraju otopljeni kakao puter. Masu prebaciti u okrugli kalup obima 26cm, ostaviti u frižider ili hladnjak da se stegne. Nakon pola sata poređati maline po kori.

 

Fil:

 

Natopljene indijske orahe, sok od pomorandže i sirup agave izmutiti u multipraktiku dok se ne dobije fina glatka smesa, dodati rendanu koru, kakao prah i vanilu, samleti dok se ne sjedini i potepeno dodavati otopljeni kakao puter. Gotovu smesu preliti preko malina i vratiti kalup u frižider da stoji preko noći.

Ujutru tortu izvaditi iz kalupa i dekorisati tako što dve praline iz kalupa izrendate po površini torte, ukrasite zamrznutim voćem i ostatkom pralina. 

Na slici je torta sa filom od vanile tj. sve navedeno samo bez kakao praha u filu i sa duplom merom vanile. Obe varijante su savršene.

Voćna torta

Potrebni sastojci:

Za koru:

-300g oraha ili sirovih lešnika

-destak svežih urmi bez koštica

-20ml otopljenog kokosovog ulja 

 

Beli fil:

-300g potopljenih sirovih indijskih oraha

-100ml sirupa agave

-2 kašike kokosovih ljuspica (ili kokosove pulpe)

-2 kašičice ekstrakta vanile ili dva vanil štapića

-4-5 kašika otopljenog kokosovog ulja

 

-sveže jagode oko 1/2kg 

 

Rozi fil:

-2-3 zrela avokada

-4 banane

-150g jagoda

-100ml sirupa agave

-4 kašike otopljenog kokosovog ulja

 

-voće za ukrašavanje npr: ananas, pomorandža, kivi, banana i borovnice.

 

Postupak pravljenja:

 

 Orahe i urme samleti u multipraktiku, dodati kokosovo ulje i još malo provreti u multipraktiku. Dobijenu smesu presuti u kalup obima 26cm i izravnati špatulom, poređati prepolovljene jagode uz zidove kalupa okrenute unutrašnjim delom ka spolja, zatim staviti u zamrzivač da se stegne.

Indijske orahe koji su stojali potopljeni u vodi 6-12h (što duže to bolje) isprati i ubaciti u blender zajedno sa sirupom agave, extraktom vanile i dobro izmutiti dok se ne dobije glatka smesa, po potrebi dodati odmah kokosovo ulje ako ne može da se melje zbog suvoće, zatim kokosove ljuspice ili pulpu i na kraju ostatak kokosovog ulja.  Smesu izručiti preko kore i vratiti  kalup u zamzivač dok se fil sasvim ne stegne.

Kada se beli fil stegne toliko da se kalup može okrenuti naopačke, a da se fil ne izlije, krenuti sa pripremom sledećeg fila tako što ćete prvo ubaciti mekani avokado u blender sa sirup agave, provrteti i postepeno dodavati ostale sastojke. Dobijeni fil izručiti preko belog fila i vratiti u zamrzivač na nekoliko sati dok se skroz ne stegne.

Skinuti zidove kalupa, ukrasiti tortu omiljenim voćem i staviti tortu u frižider.  Čim poslužite, vratite tortu u frižider jer je sklona topljenju.

 

 

 

Mini Jagolada <3

Ova torta je inspirisana jednom od omiljenih kombinacija u slatkišima, kao što je kombinacija jagoda i čokolade <3

 

Potrebni sastojci:

Za koru:

 

-100g lešnika 

-10 svežih urmi bez koštica

-2 kašike otopljenog kokosovog ulja

 

Za čoko fil:

 

-100g indijskih oraha potopljenih u vodi nekoliko sati

-desetak svežih urmi bez koštica

-70g organskog rogača

-1 kašika sirovog kakao praha

-3 kašike otopljenog kakao putera

 

-dvadesetak svežih jagoda  (krupnije za ređanje između dva fila, sitnije za ukrašavanje)

 

Jagoda Fil:

 

-2 zrela mekana avokada

-3 banane 

-100g jagoda svežih ili zamrznutih

-100ml sirupa agave ili nekog drugog zaslađivača

-2 kašike otopljenog kakao putera

 

Čokolada za ukrašavanje:

 

-100g kakao putera (otopiti na temperaturi ispod 50 stepeni)

-50ml sirupa agave

-5 kašika sirovog kakao praha

-3 kašike kokosovog ulja

 

Postupak pravljenja:

 

-Koru pravite tako što sve sastojke za koru  sameljete u multipraktiku, izručite u okrugli kalup prečnika 24cm i stavite u zamrzivač da se stegne.

-Čoko fil - sve sastojke sameljete u multipraktiku, smesu izlijete preko kore i stavite u zamzivač da se stegne.

-Kada čokoladni fil postane tvrd,poređate krupne jagode da prekriju dno, po spoljašnjoj ivici torte možete ređati jagode presečene na pola po dužini i okrenute ravnim delom ka spolja.

-Jagoda fil-  sve sastojke ubacite u blender ili multipraktik, dobro izmiksajte dok ne postane glatka smesa, zatim izlijte preko jagoda i opet u zamrzivač da se fil steže dok napravite čokoladnu glazuru.

-Glazura-sve sastojke ubacite u blender i dobro izmutite, zatim glazuru dok je topla izručite  kako se ne bi stegla u posudi od blendera, zatim pola glazure malo prohlađene na sobnoj temperaturi prelijte preko jagoda fila, čačkalicom napravite kružne pokrete po torti i brzo vratite u zamzivač. Ostatak sitnih jagoda umočite do pola u već malo zgusnutu preostalu glazuru, ređajte na tacnicu i stavite u frižider. Tek kad se poslednji sloj na torti potpuno stegne, onda čoko jagodice poređajte po torti, a možete dodati i još neko zamrznuto voće ukoliko imate.  Kad se torta sasvim stegne, prebacite je u frižider i u njemu je čuvajte dok se ne potroši.