Štrudla sa makom "Antidepres"


Ova fenomenalna štrudla je nastala tako što se naš nutricionista osećao blago depresivno pa je shvatio da mu nedostaje kalcijum i smislio da mu treba nešto slatko prebogato kalcijumom i zatražio da za njega osmislim kolač koji će u svom sastavu imati mak koji sadrži ubedljivo najviše kalcijuma, zatim integralni susam i pomorandže... Tako je nastala ova štrudla sa makom, a evo i recepta koji smo vremenom usavršili :)

Potrebni sastojci:

Za "koru":

-300g susama sveže samlevenog (najbolje integralnog)

-200g kokosovog brašna

-desetak svežih urmi očišćenih od koštica

-sok od pola pomorandže

Za fil:

-200g sveže samlevenog maka

-desetak svežih urmi

-sok od 1,5 pomorandže

Postupak pripreme:

Mleveni susam i kokosovo brašno ubaciti u multipraktik ili procesor, uključiti procesor da se zajedno provrti i izmeša i dok aparat radi ubaciti urme i sok od pomorandže otprilike tri kašičice soka da bi smesa ostala gusta. Ukoliko smesa ne ostane gusta i lepljiva, dodati još kokosovog brašna dok se ne zgusne, zatim istresti smesu na papir za pečenje i oklagijom izraditi tanku koru pravougaonog oblika i staviti u frižider dok ne napravite fil.

Fil se pravi u istom aparatu tako što se prethodno urme potope u sok od pomorandže toliko da sve budu u soku, a možete malo i rukama ugnječiti da brže upiju sok, zatim te urme zajedno sa svim sokom ubacite u aparat, dodate mleveni mak i uključite na najveću brzinu da se muti dok se ne dobije kremast fil.

Premažite koru sa filom, urolajte štrudlu uz pomoć pek papira na koji ste razvukli koru, malo rashladite i secite štrudlu širine 2cm. Ova štrudla može da stoji u frižideru i do nedelju dana i svaki dan je sve lepša, uživajte u prelepom ukusu i lepom raspoloženju :)

 

 

Bounty kocke

Potrebni sastojci:

-200g kokosovog brašna

-150ml sirupa agave

-120ml kokosovog ulja otopljenog na temperaturi ispod 45 stepeni

-50ml mleka od kokosa

Glazura:

-70ml kakao maslaca

-50ml sirupa agave

-40g sirovog kakao praha

-40ml kokosovog ulja otopljenog na temperaturi ispod 45 stepeni

-100g kokosovog brašna za spoljnu dekoraciju

Postupak pravljenja:

Sve sastojke za kocke pomešati i zamesiti rukama, potrebno je pritiskom ruke spojiti kokos i ostale sastojke da se ne razdvajaju. Od dobijene homogene smese napraviti pravougaonik dužine 24cm, širine 12cm. Isecite 8 kocki 6cmx6cm. Staviti u zamrzivač da se stegne. Za to vreme napraviti glazuru tako što kakao puter ubacite u manju šerpicu , dok u drugu malo veću šerpu sipate vruću vodu, zatim malu šerpu ubacite u tu vodu i mešate dok se puter ne rastopi, dodate sirup agave,kokosovo ulje i kakao prah i dalje mešajući u šerpici zaronjenoj u vruću vodu.  Izvadite malu šerpu iz vode i mešate glazuru dok se malo ne ohladi i počne da dobija gustinu. Kad krene da se steže izvadite kocke iz zamrzivača, uhvatite štipaljkama kocke i uvaljajte u glazuru, a zatim u kokosovo brašno i ređajte na tacnu. Kada sve kocke uvaljate vratite u zamzivač da se stegnu.