Špagete od tikvica sa pesto sosom


Za ovaj obrok vam je potreban spiralizer ili žilijen-spravica koju možete pronaći u svakom supermarketu ili pijaci po veoma niskoj ceni,a koristićete je često za brzo pravljenje špageta od voća i povrća kao što su jabuke,šargarepa,tikvice,cvekla itd... Ove špagete su neizbežne u zdravoj sirovoj ishrani, a daju vam mogućnost da sa raznoraznim sosevima pravite predivne lagane obroke za celu porodicu.
Obezbediće vam mnogo hranljivih sastojaka i umesto klasične testenine koja umara jer se teško vari,  ovaj hranjivi obrok čuva našu životnu energiju.
Deluje istovremeno i hranljivo i vrši detoksikaciju preko zeleniša prepunih hlorofilom..
Zeleniš je bogat mineralima.. Tako je peršun najbogatiji gvožđem sa čak 10mg na 100g .
Orašasti plodovi i semenke su bogate esencijalnim masnim kiselinama koje regulišu holesterol i jako su zdrave za kardiovaskularni sistem  i svaki ponaosob ima neku određenu dobrobit, pa ih valja sve koristiti ..
Tako je  brazilski orah najbogatiji izvor selena, suncokret je najbogatiji izvor vitamina E.
 Svi imaju dosta cinka , ali jako bogat izvor je golica ili seme bundeve ...
Zajedno sa cinkom i likopen kojeg ima najviše u paradajzu pomažu rad prostate . Tikvice su odlične za bubrege.

Oljuštite tikvicu (ako nije organska) i napravite špagete uz pomoć ove spravice, posolite gotove špagete i ostavite ih par minuta da odstoje ne bi li pustile sok koji ćete naknadno ocediti. 

Sastojci potrebni za sos:

2 veća paradajza,

50g listova od svežeg bosiljka,

50g orašastog voća ili semenki po izboru (domaći, brazilski, sirovi indijski orah, sirovo seme oljuštenog suncokreta, golice...)

1/2 veze lista svežeg peršuna

himalajska so, origano, biber...

malo prečišćene ili izvorske vode

Priprema: Sve sastojke izmiksajte u blenderu, dodajte začine po ukusu i prelijte pripremljene špagete od tikvica. Uživajte u ukusnom obroku! Date mere su za jednu osobu. 

Punjene paprike

Potrebni sastojci:

 

-šolja suncokreta

-1 crni luk

-šolja karfiola

-1 veća šargarepa

-1/2 veze peršuna

 

-so, začini po želji (origano, tamari soja sos, kurkuma,  "aleva" paprika)

-crvene paprike 1kg

-1/2 veze peršuna za dekoraciju

 

Postupak pravljenja:

 

Suncokret prethodno potopiti da stoji u vodi 6-12h. Ocediti suncokret i isprati nekoliko puta, ubaciti u multipraktik sa svim sastojcima osim paprike. Papriku iseći na 4 dela i puniti dobijenom smesom, posuti peršunom za dekoraciju.