Šta je Hlorela (Chlorella)?

Hlorela (lat. Chlorella vulgaris) je jednoćelijska zelena mikroalga i predstavlja najbogatiji prirodni izvor hlorofila (po kome je i dobila ime), vitamina i minerala. Hlorofil je sličan hemoglobinu, proteinu koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Kao takav, on prenosi kiseonik i pokreće naše celo telo. Sadrži značajne količine joda, beta-karotena, vitamina E i C, vitamine B kompleksa, pogotovo B12, zatim magnezijum, kalijum i kalcijum, gvožđe, kao i nukleinske i amino kiseline. Hlorela (Chlorella) ima visok sadržaj kvalitetnih proteina (oko 60%), pa je rado koriste i vegetarijanci i sportisti. Najčešće se koristi u prahu, vrlo je topljiva, pa lako može biti deo brojnih recepata i energetskih napitaka. Hlorela ima idealnu pH vrednost i smatra se zelenom super hranom.

             Koristi i dejstva

Hlorela (Chlorella) je bogata biljnim vlaknima i lako se vari, te ubrzava metabolizam. Svojim nutritivnim vrednostima obezbeđuje sastojke kojih nema u klasičnom pripremanju hrane.

Bogat sadržaj hlorofila i magnezijuma blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem, poboljšavajući krvnu sliku, rad srca i pozitivno utičući na krvni pritisak. Pospešuje rast crvenih krvnih zrnaca.

Hlorela (Chlorella) je snažan antioksidans, pomaže kod detoksikacije organizma i obnavljanja tkiva. Vezuje teške metale i toksine koji se nalaze u našem telu u mekim tkivima i ne dozvoljava im da se apsorbuju. Zbog toga ima važnu ulogu posle hemoterapije.

Njena idealna pH vrednost održava baznost organizma i tako sprečava razvoj bolesti i bakterija. Minerali i hranljive materije se asimiluju samo kada je pH uravnotežen. Pojačava imuni sistem, stimulisanjem proizvodnje inerferona.

Hlorela (Chlorella) je prirodan izvor joda, koji je neophodan za rad štitne žlezde i proizvodnju njenih hormona. Takođe je bitan za zdravlje kože, kose i noktiju. Hlorela usporava starenje i produžava životni vek.

Preventivno deluje kod genetskih i kancerogenih oboljenja.