Vitamin b12

 

       Zdrav crevni trakt sa potpunom crevnom florom stvara dovoljno vitamina B12 i mnogih drugih vitamina kako B kompleksai dr. To znači da ga treba održavati zdravom biljnom svežom živom hranom. Biljna hrana se ponaša kao prebiotik na primer banane :) Sada se može meriti koeficijent korisnih bakterija Kvantnom analizom koji direktno utiće na nivo vitamina B 12 , čim se smanji broj bakterija brzo se smanjuje i nivo vitamina B12 i obrnuto čim se vrate normalne vrednosti , broj bakterija i odnos onda se vraća i B12 referentne vrednosti i sve više raste što je zdraviji crevni trakt .

      Nedostatak vitamina B12 je mnogo veći problem kod osoba na uobičajenoj ishrani nego kod vegana. Mnogo pre su se koristile, injekcije i dodaci B12 na primer u našoj zemlji nego što je uopšte i bilo vegana.

      Treće što se tiče biljnih izvora pored fermentisanih koji se ujedno ponašaju i kao probiotici imamo alge kao na primer spirulinu, hlorelu koje su najbogatiji izvori Vitamina B12 na Zemlji. Pri tom se to tvrdi na skoro svim Istočnjačkim Univerzitetima: Japanskom, Kineskom, Indijskom, Dok s druge strane plaćene "studije” i "istraživanja" na Zapadu posebno u USA priča suprotnu priču da bi prodavali suplemente, kako alge nemaju aktivan vitamin B12!!! Kao da u Aziji gde nemaju nedostatak njima jeste aktivan, a Zapadnjacima nije ? Odlična  marketing fora: kao prirodni vitamin B12 iz algi nije aktivan i iskoristiv a veštački proizveden jeste.

     Ako ipak dođe do nekog problema a ima različitih uzroka: od unosa antibiotika, prehladne i prevruće hrane, previše mrtve hrane (termički obrađene), alkohol, neki lekovi , konzervansi u industrijskoj hrani i svemu drugom... čak ih trpaju i u vitamine!!! Čak i stari suplementi (koji se još koriste u našoj zemlji)  B12  ciano grupom su toksični uništavaju korisne bakterije crevnoj flori ..pa time onemogućavaju NORMALNU SINTEZU VITAMINA B12.

Drugi uzroci su : Kronova bolest, celijakija, infekcija HIV-om, smanjena proizvodnja želudačne kiseline, hirurški uklonjeni delovi probavnog trakta i pogoršana funkcija gušterače(pankreasa). U starijih je najčešći uzrok nedostatka vitamina B12 hipohloridija s atrofičnim gastritisom. Atrofični gastritis nastaje kad sluznicu želuca, odnosno parijetalne ćelije, napadnu antitela što rezultira gubitkom tih ćelija, koje izlučuju želudačnu kiselinu i enzime. S obzirom da je za apsorpciju vitamina B12 vezanog za proteine iz hrane potrebna želudačna kiselina, oboleli od ove bolesti mogu razviti simptome nedostatka ovog vitamina. Međutim, oboleli od ove bolesti mogu apsorbovati slobodan vitamin B12 iz dodataka hrani I hrane , a nije inhibirana ni reapsorpcija ovog vitamina. S vremenom će se ipak smanjiti količine ovog vitamina u organizmu, a smanjene količine želudačne kiseline mogu rezultirati povećanim rastom crevnih bakterija koje koriste vitamin B12 te time smanjiti količine ovog vitamina koje su na raspolaganju našem organizmu. Takođe, atrofični gastritis se često povezuje s infekcijom Heliobacter pylori, koja uzrokuje hroničnu upalu želuca i time, dakle, smanjenu apsorpciju vitamina B12. Hronična intestinalna infekcija ribljim parazitom Diphyllobothrium može uzrokovati nedostatak vitamina B12 s obzirom da se ovaj parazit “grabi” s domaćinom za ovaj vitamin.

    Ako ipak dođe do vidljivog nedostatka , najmanjeg neurološkog pokazatelja, obavezno preduzeti hitne mere. Znači ako se osećate normalno i pored pokazanog nedostatka na analizi testovima laboratorijskim gde je manja vrednost još uvek možete Pravilnom ishranom sa probioticima (fermentisanom hranom i napicima) i prebioticima- sirovom svežom hranom bez konzervansa (budite obazrivi kod suvog voća) da povratite vrednosti. Ako osećate bilo kakve neurološke pokazatelje nedostatka kao što su utrnulost prstiju ili zbunjenost, depresija, umor, periferna neuropatija, psihoza, megaloblastična anemija, demencija, slabo pamćenje, slabost, glositis, konstipacija i gubitak apetita. Simptomi nedostatka ovog vitamina u dece su pogoršan rast i razvoj, poremećaji pokreta i megaloblastična anemija.

 

Večina vegana ima suprotno od umora povećane nivoe energije i elana ali ipak se proverite da budete sigurni (sada može i bez vađenja krvi sa Kvantnom analizom), pa reagujte adekvatno i na vreme , tada je najbolje uzeti injekcije B12 da se brzo vrate vrednosti pa nastaviti Zdravom Prirodnom biljnom .

 

     Milan Nikolić

   dipl. Dijetetičar-Nutricionista

 

   Stručni savetnik za Biljnu ishranu, Fitoterapiju i načela Prirodne medicine