Potrebni sastojci:
300-400g oraha (sveže samlevenih),
1 pakovanje-600g svežih urmi,
1 sočna pomorandža,
1 štapić vanile (eventualno extract vanile 2 kašičice),
2 kašike sirovog kakao praha ili mlevenog rogača.
Priprema:
Urme odvojiti od koštica i potopiti u sok od pomorandže u koji ste dodali vanilu. Ostaviti da odstoji potopljeno pola sata do sat vremena, zatim pravite koru tako što u blenderu,multipraktiku ili procesoru pomešate orahe sa polovinom potopljenih urmi. Gustu smesu rukama rastegnite u kalup ili na tacnu i stavite u zamrzivač da se malo stegne.
Fil:
U preostale urme zajedno sa sokom dodajte 2 kašike kakao praha ili rogača i dobro izmiksajte u blenderu ili multipraktiku. Dobijenom glazurom premažite koru, ukrasite belim suvim grožđem i čuvajte u frižideru.
Ova torta je fantastičnog ukusa, priprema je brza i
vrlo jednostavna. Gotovo sve sastojke možete pronaći u obližnjoj prodavnici zdrave hrane...
Odličan pokretač životne energije i podobna za fizičke i umne aktivnosti, i podiže raspoloženje.
Urme su osim ugljenim hidratima u lako svarljvom obliku, bogate i mineralom Litijumom koji je potreban za pravilan rad mozga.
Kao" hrana za mozak" su i orasi koji ne samo da čiste krvne sudove pa regulišu holesterol nego sadrže esencijalne masne kiseline i fosfolipide od koji se mozak većinom sastoji..
Na kraju najbolji nervni stimulans kakao sa teobrominom.. Narandža osim vitamina C i aminokiseline metionin ima i dosta kalcijuma pa je odličan antidepresiv.
Sastojci za ovu tortu su jako skupi, ali vredi svake pare ;)
Potrebni sastojci:
Za koru:
-1 šolja badema
-¾ šolje organskog rogača
-½ šolje urmi
-4 supene kašike otopljenog sirovog kakao putera
-¼ kašičice soli
-150g zamrznutih malina
Za Fil:
-600g indijskih oraha (prethodno treba da stoje namočeni u vodi 6-12h. Tu vodu baciti, zatim isprati orahe nekoliko puta.
-2 šolje cedjenog soka od pomorandže
-2 kašike rendane kore od organske pomorandže
-4 šolje sirovog kakao praha
-2 šolje otopljenog sirovog kakao putera
-3-4 kašike vanilla ekstrakta ili štapića vanile
-200ml sirupa agave
Praline za dekoraciju:
-100g sirovog kakao putera
-50ml sirupa agave
-15g sirovog kakao praha
-15ml bademovog mleka (u blenderu badem/voda u odnosu 1/3, procediti kroz gazu)
Otopiti kakao puter na tihoj vatri ispod 50 stepeni celzijusa, dodati ostale sastojke, dobro promešati (može i u blenderu) i sipati u kalupe, staviti u frižider da se stegnu.
Kora:
U multipraktiku na krupno samleti bademe, rogač i so, dodati urme i na kraju otopljeni kakao puter. Masu prebaciti u okrugli kalup obima 26cm, ostaviti u frižider ili hladnjak da se stegne. Nakon pola sata poređati maline po kori.
Fil:
Natopljene indijske orahe, sok od pomorandže i sirup agave izmutiti u multipraktiku dok se ne dobije fina glatka smesa, dodati rendanu koru, kakao prah i vanilu, samleti dok se ne sjedini i potepeno dodavati otopljeni kakao puter. Gotovu smesu preliti preko malina i vratiti kalup u frižider da stoji preko noći.
Ujutru tortu izvaditi iz kalupa i dekorisati tako što dve praline iz kalupa izrendate po površini torte, ukrasite zamrznutim voćem i ostatkom pralina.
Na slici je torta sa filom od vanile tj. sve navedeno samo bez kakao praha u filu i sa duplom merom vanile. Obe varijante su savršene.
Potrebni sastojci:
Za koru:
-300g oraha ili sirovih lešnika
-destak svežih urmi bez koštica
-20ml otopljenog kokosovog ulja
Beli fil:
-300g potopljenih sirovih indijskih oraha
-100ml sirupa agave
-2 kašike kokosovih ljuspica (ili kokosove pulpe)
-2 kašičice ekstrakta vanile ili dva vanil štapića
-4-5 kašika otopljenog kokosovog ulja
-sveže jagode oko 1/2kg
Rozi fil:
-2-3 zrela avokada
-4 banane
-150g jagoda
-100ml sirupa agave
-4 kašike otopljenog kokosovog ulja
-voće za ukrašavanje npr: ananas, pomorandža, kivi, banana i borovnice.
Postupak pravljenja:
Orahe i urme samleti u multipraktiku, dodati kokosovo ulje i još malo provreti u multipraktiku. Dobijenu smesu presuti u kalup obima 26cm i izravnati špatulom, poređati prepolovljene jagode uz zidove kalupa okrenute unutrašnjim delom ka spolja, zatim staviti u zamrzivač da se stegne.
Indijske orahe koji su stojali potopljeni u vodi 6-12h (što duže to bolje) isprati i ubaciti u blender zajedno sa sirupom agave, extraktom vanile i dobro izmutiti dok se ne dobije glatka smesa, po potrebi dodati odmah kokosovo ulje ako ne može da se melje zbog suvoće, zatim kokosove ljuspice ili pulpu i na kraju ostatak kokosovog ulja. Smesu izručiti preko kore i vratiti kalup u zamzivač dok se fil sasvim ne stegne.
Kada se beli fil stegne toliko da se kalup može okrenuti naopačke, a da se fil ne izlije, krenuti sa pripremom sledećeg fila tako što ćete prvo ubaciti mekani avokado u blender sa sirup agave, provrteti i postepeno dodavati ostale sastojke. Dobijeni fil izručiti preko belog fila i vratiti u zamrzivač na nekoliko sati dok se skroz ne stegne.
Skinuti zidove kalupa, ukrasiti tortu omiljenim voćem i staviti tortu u frižider. Čim poslužite, vratite tortu u frižider jer je sklona topljenju.
Ova torta je inspirisana jednom od omiljenih kombinacija u slatkišima, kao što je kombinacija jagoda i čokolade <3
Potrebni sastojci:
Za koru:
-100g lešnika
-10 svežih urmi bez koštica
-2 kašike otopljenog kokosovog ulja
Za čoko fil:
-100g indijskih oraha potopljenih u vodi nekoliko sati
-desetak svežih urmi bez koštica
-70g organskog rogača
-1 kašika sirovog kakao praha
-3 kašike otopljenog kakao putera
-dvadesetak svežih jagoda (krupnije za ređanje između dva fila, sitnije za ukrašavanje)
Jagoda Fil:
-2 zrela mekana avokada
-3 banane
-100g jagoda svežih ili zamrznutih
-100ml sirupa agave ili nekog drugog zaslađivača
-2 kašike otopljenog kakao putera
Čokolada za ukrašavanje:
-100g kakao putera (otopiti na temperaturi ispod 50 stepeni)
-50ml sirupa agave
-5 kašika sirovog kakao praha
-3 kašike kokosovog ulja
Postupak pravljenja:
-Koru pravite tako što sve sastojke za koru sameljete u multipraktiku, izručite u okrugli kalup prečnika 24cm i stavite u zamrzivač da se stegne.
-Čoko fil - sve sastojke sameljete u multipraktiku, smesu izlijete preko kore i stavite u zamzivač da se stegne.
-Kada čokoladni fil postane tvrd,poređate krupne jagode da prekriju dno, po spoljašnjoj ivici torte možete ređati jagode presečene na pola po dužini i okrenute ravnim delom ka spolja.
-Jagoda fil- sve sastojke ubacite u blender ili multipraktik, dobro izmiksajte dok ne postane glatka smesa, zatim izlijte preko jagoda i opet u zamrzivač da se fil steže dok napravite čokoladnu glazuru.
-Glazura-sve sastojke ubacite u blender i dobro izmutite, zatim glazuru dok je topla izručite kako se ne bi stegla u posudi od blendera, zatim pola glazure malo prohlađene na sobnoj temperaturi prelijte preko jagoda fila, čačkalicom napravite kružne pokrete po torti i brzo vratite u zamzivač. Ostatak sitnih jagoda umočite do pola u već malo zgusnutu preostalu glazuru, ređajte na tacnicu i stavite u frižider. Tek kad se poslednji sloj na torti potpuno stegne, onda čoko jagodice poređajte po torti, a možete dodati i još neko zamrznuto voće ukoliko imate. Kad se torta sasvim stegne, prebacite je u frižider i u njemu je čuvajte dok se ne potroši.
You can do it, too! Sign up for free now at https://www.jimdo.com