Za ovaj obrok vam je potreban spiralizer ili žilijen-spravica koju možete pronaći u svakom supermarketu ili pijaci po veoma niskoj ceni,a koristićete je često za
brzo pravljenje špageta od voća i povrća kao što su jabuke,šargarepa,tikvice,cvekla itd... Ove špagete su neizbežne u zdravoj sirovoj ishrani, a daju vam mogućnost da sa raznoraznim sosevima
pravite predivne lagane obroke za celu porodicu.
Obezbediće vam mnogo hranljivih sastojaka i umesto klasične testenine koja umara jer se teško vari, ovaj hranjivi obrok čuva našu životnu energiju.
Deluje istovremeno i hranljivo i vrši detoksikaciju preko zeleniša prepunih hlorofilom..
Zeleniš je bogat mineralima.. Tako je peršun najbogatiji gvožđem sa čak 10mg na 100g .
Orašasti plodovi i semenke su bogate esencijalnim masnim kiselinama koje regulišu holesterol i jako su zdrave za kardiovaskularni sistem i svaki ponaosob ima neku određenu dobrobit, pa ih
valja sve koristiti ..
Tako je brazilski orah najbogatiji izvor selena, suncokret je najbogatiji izvor vitamina E.
Svi imaju dosta cinka , ali jako bogat izvor je golica ili seme bundeve ...
Zajedno sa cinkom i likopen kojeg ima najviše u paradajzu pomažu rad prostate . Tikvice su odlične za bubrege.
Oljuštite tikvicu (ako nije organska) i napravite špagete uz pomoć ove spravice, posolite gotove špagete i ostavite ih par minuta da odstoje ne bi li pustile sok koji ćete naknadno ocediti.
Sastojci potrebni za sos:
2 veća paradajza,
50g listova od svežeg bosiljka,
50g orašastog voća ili semenki po izboru (domaći, brazilski, sirovi indijski orah, sirovo seme oljuštenog suncokreta, golice...)
1/2 veze lista svežeg peršuna
himalajska so, origano, biber...
malo prečišćene ili izvorske vode
Priprema: Sve sastojke izmiksajte u blenderu, dodajte začine po ukusu i prelijte pripremljene špagete od tikvica. Uživajte u ukusnom obroku! Date mere su za jednu osobu.
Potrebni sastojci:
-šolja suncokreta
-1 crni luk
-šolja karfiola
-1 veća šargarepa
-1/2 veze peršuna
-so, začini po želji (origano, tamari soja sos, kurkuma, "aleva" paprika)
-crvene paprike 1kg
-1/2 veze peršuna za dekoraciju
Postupak pravljenja:
Suncokret prethodno potopiti da stoji u vodi 6-12h. Ocediti suncokret i isprati nekoliko puta, ubaciti u multipraktik sa svim sastojcima osim paprike. Papriku iseći na 4 dela i puniti dobijenom smesom, posuti peršunom za dekoraciju.
You can do it, too! Sign up for free now at https://www.jimdo.com